Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Analize"
Facebook
Like us on Facebook
Analiza - 7 Decembrie 2012
75 % dintre site-urile de comerț electronic nu respectă normele privind protecția consumatorilor

75 % dintre site-urile de comerț electronic nu respectă normele privind protecția consumatorilor

Comisia Europeană anunță rezultatele unei verificări minuțioase la nivelul întregii Uniuni Europene a site-urilor care vând jocuri, cărți, înregistrări video și muzică ce pot fi descărcate pe calculatoare sau dispozitive mobile. Analiza a arătat că peste 75 % dintre aceste site-uri internet nu par a respecta normele privind protecția consumatorilor.

de Teodora Ieșeanu
Acest lucru este și mai îngrijorător atunci când sunt vizați consumatorii vulnerabili, și anume copiii, se arată în studiu. Utilizatorii trebuie să parcurgă, click cu click, un labirint de clauze contractuale, pentru a afla cât de mult vor avea de plătit în cele din urmă, iar copiii sunt adesea ademeniți să cumpere elemente legate de jocuri presupuse a fi gratuite.

Dacă apar probleme, serviciul post-vânzare este adesea greu de găsit, deoarece informațiile de contact lipsesc în cazul a peste o treime dintre site-uri. Autoritățile naționale de aplicare a legii vor contacta acum societățile în cauză pentru a le permite să își clarifice poziția sau să își corecteze site-urile.

Rezultate

Autoritățile naționale din 26 de state membre plus Norvegia și Islanda au verificat un total de 333 site-uri internet, inclusiv 159 de site-uri care vând jocuri online. Autoritățile naționale au semnalat 76 % din totalul site-urilor ca necesitând investigații suplimentare deoarece au avut îndoieli în legătură cu respectarea de către acestea a normelor UE din domeniul protecției consumatorilor, în special a normelor care reglementează publicitatea și informațiile esențiale privind costurile și caracteristicile conținutului digital care permit consumatorilor să ia decizii în cunoștință de cauză. Dintre cele 55 de site-uri care vând jocuri pentru copii cu vârste de până la 14 ani verificate, 71 % (39) nu păreau a respecta legislația comunitară.

Principalele probleme au fost:
1. Clauzele abuzive:
clauzele contractuale trebuie să fie clar indicate și echitabile. Un total de 230 de site-uri (69 %) conțineau clauze considerate abuzive, de exemplu:
• declinau răspunderea comerciantului în cazul în care un element descărcat dăunează echipamentului consumatorului,
• refuzau consumatorilor exercitarea dreptului de a recurge la o cale de atac judiciară sau de alt tip, îi împiedicau să facă acest lucru sau le creau dificultăți în acest sens;
• încălcau dreptul consumatorilor de a primi un nou produs sau de a solicita rambursarea atunci când produsul descărcat nu funcționează.

2. Dreptul de retragere:
din cauza naturii descărcărilor, consumatorul își pierde dreptul de a se retrage din contract din momentul în care, cu acordul consumatorului, începe descărcarea (cu alte cuvinte, produsul descărcat nu poate fi returnat). Totuși, comercianții sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la acest fapt înaintea achiziționării. 141 de site-uri (42 % dintre site-urile verificate) nu furnizau această informație.

3. Lipsa informațiilor referitoare la identitatea și adresa comerciantului:
comercianții sunt obligați să își precizeze pe site identitatea, adresa poștală și adresa de e-mail, pentru a le permite consumatorilor să îi contacteze dacă este necesar. 121 de site-uri (36 %) nu afișau aceste informații esențiale.

În plus față de această verificare minuțioasă, Comisia a contractat un studiu complementar care a arătat următoarele:
• Lipsa informațiilor referitoare la restricțiile geografice:
este posibil ca un conținut digital descărcat să nu poată fi utilizat într-o altă țară decât țara de reședință a consumatorului, iar comercianții ar trebui să îi informeze pe consumatori cu privire la acest lucru. Din totalul site-urilor internet verificate, 73 % nu comunică această informație. Atunci când este oferită, această informație este prezentată adesea doar în termenii și condițiile generale și, prin urmare, este dificil de găsit.
• Jocurile prezentate ca „gratuite” implică adesea costuri într-o etapă ulterioară:
aproape 9 din 10 site-uri nu informau clar și de la început utilizatorii în legătură cu funcțiile suplimentare sau achizițiile contra cost necesare pe parcursul jocului. Deși este adesea menționată în clauzele contractuale, această informație nu cuprinde prețuri indicate în mod clar.

Tot mai mulți cetățeni europeni achiziționează conținut digital: în medie, 79 % dintre consumatorii europeni au utilizat serviciile de muzică online și 60 % au utilizat jocuri online în cursul ultimelor 12 luni.

Etapele următoare

Autoritățile naționale au început deja să contacteze societățile și să le solicite să furnizeze clarificări sau să își corecteze site-urile. Dacă societățile nu dau curs acestor solicitări, vor fi inițiate acțiuni legale care pot duce la aplicarea de amenzi sau la închiderea site-urilor respective. Autoritățile naționale de aplicare a legii vor transmite un raport Comisiei până în toamna anului 2013. Comisia va întocmi un raport privind rezultatele.

Mai multe detalii despre studiu sunt aici.

Extra Info


O „verificare minuțioasă” este o examinare la nivelul întregii UE a site-urilor internet, cu scopul identificării situațiilor de încălcare a legislației privind protecția consumatorilor și al asigurării respectării ulterioare a acestei legislații. O „verificare minuțioasă” este coordonată de Comisie și este efectuată simultan de autoritățile naționale de aplicare a legii. „Verificarea minuțioasă” a conținutului digital s-a desfășurat în iunie 2012. Aceasta este cea de-a șasea „verificare minuțioasă” efectuată din 2007 și până în prezent.
sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Horatiu
16 Mai 2013, 12:34
Standardele UE in ceea ce priveste retelistica de internet sunt foarte clare dar la noi in Romania nu prea se aplica acestea, ca mai in toate domeniile, de alfel.
Mihai
20 Iulie 2013, 01:52
Daca verifici siteurile de ecommerce vei vedea ca 90% din ele nu au in footer link catre ANSPC. Nu exista momentan nici un organism serios care sa verifice activitatea acestor magazine.
Olivia
21 Noiembrie 2013, 12:36
Asa este peste tot, nu doar la siturile de jocuri, carti si mai stiu eu ce. De aia este bine sa nu descarci nimic.
Iulia
21 Februarie 2014, 14:50
Pai unde se pot incalca legi? La noi e si normal la noi totul e posibil...
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare