Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Analize"
Facebook
Like us on Facebook
Analiza - 12 August 2013
Climat nefavorabil pentru consum în Europa

Climat nefavorabil pentru consum în Europa

Rezultate economice slabe şi rata ridicată a şomajului continuă să afecteze Europa. Criza financiară şi economică nu a fost încă depăşită, deşi recesiunea nu a mai crescut în unele ţări europene. Acestea sunt concluziile studiului GfK "Climatul de consum Europa", care oferă o privire de ansamblu asupra evoluţiei aşteptărilor privind starea economică, veniturile şi dorinţa de cumpărare în rândul consumatorilor din 12 ţări europene.

Conform informațiilor prezentate în studiu, discuţiile în Uniunea Europeană (UE) au continuat să fie dominate de criza financiară din al doilea trimestru al lui 2013. Ca rezultat, aderarea Croaţiei la UE pe 1 iulie aproape că nu a fost menţionată. Se dezbate din ce în ce mai mult de modul de reducere a datoriilor masive acumulate în ultimii ani. Asupra acestei probleme, până acum s-au formulat două păreri destul de diferite şi ireconciliabile.

Pe de o parte, Germania şi alte ţări din Europa de Nord susţin menţinerea unui curs stringent de austeritate şi consolidare. Pe de altă parte, ţările din Europa de Sud și de asemenea Fondul Monetar Internaţional (FMI) insistă asupra implementării stimulentelor pe termen scurt în locul reducerilor cheltuielilor. După părerea acestora din urmă, economia unei ţări trebuie să îşi ia mai întâi avânt astfel încât cetăţenii săi să îşi găsească de muncă şi să realizeze venituri, apoi își va putea plăti datoriile şi adresa măsuri structurale.

Aşteptările privind starea economiei

Populația din Germania, Italia, Spania şi Regatul Unit este încrezătoare că economia se va redresa până la sfârşitul anului. Dar în Europa de Est aşteptările privind starea economiei sunt la un nivel scăzut. Speranţa într-o creştere economică revine, dar foarte încet, atât în Portugalia (-43,0 puncte) cât şi Grecia (-33,9 puncte). La -30,4 puncte în mai, indicele pentru Grecia a avut valoarea cea mai ridicată din aprilie 2010. Franţa continuă să lupte împotriva crizei şi va trebui să îndure mai întâi reforme dure pentru ca economia să crească din nou. Ca atare ţara a înregistrat şi cele mai scăzute cote la aşteptările privind starea economiei, cu un indice de -48,7 puncte. Nivelul de pesimism al populației din Portugalia (-43,0 puncte) este asemănător cu cel al populației din Grecia (-33,9 puncte). Perspective ceva mai bune în privinţa dezvoltării economice în următoarele luni au în prezent germanii (1,1 puncte), austriecii (-6,9 puncte) şi bulgarii (-10,7 puncte).

În Italia, indicele legat de aşteptările privind starea economiei a crescut semnificativ la 9,3 puncte. Italienii sunt mai optimiști acum. Noul guvern a anunţat recent că abandonează programul de strictă austeritate şi că nu intenţionează să introducă majorări de impozite sau alte reduceri de cheltuieli anul acesta. Italienii speră ca aceasta să stimuleze suficient economia şi să permită ţării să iasă din recesiune, mai ales că reformele iniţiate au îmbunătăţit de fapt multe din condiţiile generale. De exemplu, competitivitatea firmelor italiene a crescut în mod semnificativ.

Populația din Spania speră că economia îşi revine şi că eforturile dure de economisire au în sfârşit un impact de durată. Indicele este acum -24,4 puncte, cea mai ridicată valoare din februarie 2012. De multe luni reformele şi măsurile de austeritate din Spania au fost lăudate de către "Troica", cuprinzând CE, BCE şi FMI. Dar recesiunea încă nu a fost depăşită. După -1.4% în 2012, se preconizează că producţia economică a ţării va scădea din nou anul acesta, cu aproximativ 1,5%. Datoria continuă să crească şi guvernul trebuie să insiste cu politica sa strictă de economisire. Cu vara se ridică şi numărul de angajări în industria turismului. Deşi rata şomajului are valoarea record de aproximativ 27 de procente, numărul de persoane înregistrate ca şomeri în luna mai a fost considerabil mai scăzut în comparaţie numărul anticipat. Întreaga ţară speră că un sezon turistic bun va ajuta Spania să mai iasă puţin din criza economică.

Împreună cu CE, BCE şi FMI, guvernul portughez a stabilit un nou program de reducere a cheltuielilor pentru a ajuta economia să îşi ia din nou avânt pe termen mediu. Ca parte a acestui program, săptămâna de lucru se va prelungi de la 35 la 40 de ore de lucru şi vârsta de pensionare se va ridica la 66 de ani. Aceste măsuri ar trebui să contribuie la reducerea deficitului naţional sub pragul UE de 3 procente până la sfârşitul lui 2015. În ciuda protestelor continue la adresa măsurilor guvernamentale de reducere a cheltuielilor, portughezii cred că recesiunea poate fi depăşită pe termen mediu. Aşteptările privind starea economică au rămas la cel mai scăzut nivel, adică la -43 puncte. Cu toate acestea, valoarea indicelui a revenit de la nivelul cel mai scăzut de -57,1 puncte în septembrie 2012 şi s-a stabilizat în ultimele câteva luni. Tendinţa este de uşoară creştere.

Aşteptările privind veniturile

În cele mai multe ţări, aşteptările populației în privinţa veniturilor s-au stabilizat, dar rămân la un nivel relativ scăzut. În urma unei uşoare scăderi în martie, aşteptările privind veniturile s-au îmbunătăţit din nou în Germania. Doar Franţa cunoaşte o deteriorare continuă. Francezii anticipează cele mai mari reduceri de salariu rezultând în cea mai coborâtă valoare a indicelui în Europa, la -57,4 puncte. Situaţia este puţin mai bună în Portugalia (-43,6 puncte) şi Grecia (-41,4 puncte). Germanii (36,2 puncte), cehii (8,4 puncte) şi austriecii (-3,2 puncte) anticipează venituri în creştere sau cel puţin stabile.

Dorinţa de cumpărare a europenilor

În cele mai multe ţări europene cetăţenii sunt încă obligaţi să îşi controleze finanţele îndeaproape şi să opereze un buget foarte strict. Germanii (36,5 puncte), austriecii (11,6 puncte) şi bulgarii (2,6 puncte) sunt destul de cheltuitori. În contrast, consumatorii fac economii drastice în Italia (-49.0 puncte), Portugalia (-43,2 puncte) şi Franţa (-42,2 puncte).

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa de asemenea continuă să se zbată cu date economice slabe. În primul trimestru al lui 2013, PIB-ul în România a crescut cu 0,7% de la trimestru la trimestru şi 2,6% de la an la an. Cu toate acestea rata şomajului continuă încă să crească. Potrivit statisticilor Eurostat, acum este de 7,5%. Rata inflaţiei urcă şi ea. În prezent este 4,4% şi ca atare este una dintre cele mai ridicate din Europa. Aceasta afectează dorinţa de cumpărare a românilor. Multe persoane se bazează deja pe fructele şi legumele din grădinile proprii şi sunt afectate mai ales de creșterea preţurilor la alimente. Veniturile nu permit alte cheltuieli în afara articolelor esenţiale de zi cu zi. Prin urmare indicele a scăzut la -22,5 puncte.

Regatul Unit este una din puţinele economii în Europa care a înregistrat o creştere economică în primul trimestru. Potrivit Camerei de Comerţ Britanice, aceasta a crescut cu 0,3%. O creştere economică de 0,9% este preconizată pentru întregul an 2013. În mod corespunzător, indicele de cumpărare al managerilor a crescut la 51,3 puncte în mai şi prin urmare a însemnat o revenire la creştere. Diverse reforme guvernamentale au scopul de a stimula din nou economia. Rata şomajului de asemenea a fost destul de stabilă în ultimul an şi în prezent este 7,8 %. Ţinând cont de aceşti factori, britanicii privesc din nou viitorul cu mai mult optimism. Deşi consumatorii încă nu sunt dornici să investească în produse cu valoare ridicată, starea de spirit s-a îmbunătăţit considerabil. Dorinţa de cumpărare a revenit de la valoarea interimară scăzută din august 2012 (-51,5 puncte) la -29.5 puncte în prezent. Această valoare este cea mai ridicată din decembrie 2010.

După ce dorinţa de cumpărare a revenit considerabil în Austria până în mai (24,1 puncte), a scăzut brusc la 11,6 puncte în iunie. Acest lucru se poate atribui mai ales inundaţiilor severe care au afectat Austria, Cehia şi Germania la începutul lui iunie. Râurile revărsate şi alunecările de teren la munte au produs dezastre considerabile în mica ţară alpină. Nu se pot ști încă toate consecinţele inundaţiilor. Cu toate acestea, impactul mai ales asupra regiunilor turistice va fi probabil considerabil. Austriecii vor trebui să înlocuiască multe articole din gospodărie să îşi renoveze casele, iar în unele cazuri chiar să le reconstruiască din temelii. Acesta înseamnă că vor fi puţini bani rămaşi pentru alte investiţii. Până la a doua jumătate a anului aceste cheltuieli necesare vor stimula economia.

Extra Info

GfK este una dintre cele mai mari firme de cercetare din lume, cu aproximativ 13.000 de experţi care se străduiesc să dobândească o înţelegere şi mai aprofundată a modului în care, zi de zi, în peste 100 de pieţe, oamenii trăiesc, gândesc, şi fac cumpărături. GfK inovează constant, utilizând tehnologii de ultimă oră şi metodologii revoluţionare, pentru a furniza clienţilor cea mai bună înţelegere a celor mai importanţi oameni din lume: proprii clienţi. În anul 2012, vânzările GfK se ridicau la 1,51 miliarde de euro.

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare