Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Analize"
Facebook
Like us on Facebook
Analiza - 7 Aprilie 2011
Rebranding corporatist scăzut, preţuri la nivel de avarie, branduri locale, un pas înapoi. Cât de rău stau lucrurile pentru agenţiile de branding româneşti?

Rebranding corporatist scăzut, preţuri la nivel de avarie, branduri locale, un pas înapoi. Cât de rău stau lucrurile pentru agenţiile de branding româneşti?

În ani de criză, prea puţini sunt cei care strigă triumfător că deţin reţeta succesului. Însă lupta nu e pierdută, pentru că oportunităţi pe piaţă încă există, iar nevoia pentru servicii de calitate face ca cererea să crească. În plus, se dezvoltă anumite specializări şi se întrevăd nişte tendinţe care le vor da de lucru agenţiilor de branding de la noi şi anul acesta.

de Floriana Scânteie

Pentru a radiografia cât mai corect piaţa pe care şi-o împart, de câţiva ani, principalii jucători din branding - Brandient, BrandTailors şi Grapefruit – am stat de vorbă cu reprezentanţii acestor agenţii. Concluziile nu sunt nici pe de parte înspăimântătoare. Toţi cred că anii de criză i-au întărit şi i-au învăţat să descopere oportunităţile, iar viitorul nu pare atât de sumbru, în condiţiile în care se observă o mai mare deschidere pentru schimbare şi evoluţie, chiar şi din partea clienţilor.

Mai mult, agenţiile estimează creşteri pentru 2011. Fie că este vorba despre mărirea echipei, extinderea competenţelor, crearea de noi divizii sau mai mulţi clienţi în portofoliu, fiecare agenţie are planul de business bine pus la punct şi va lupta cu îndârjire pentru atingerea obiectivelor, mai ales că există o competiţie interesantă pe piaţa agenţiilor de branding.

În timp ce fondatoarea agenţiei BrandTailors, Beatrice Daniş, crede că a fost o idee foarte bună ca în 2008 să creeze două divizii distincte ce se ocupă, pe de o parte, de proiecte de branding de produs, iar pe de altă parte, de proiecte de branding de servicii, Ştefan Liuţe, co-fondator şi director de strategie la Grapefruit, spune că pentru agenţia lui nu i se pare relevantă o astfel de segmentare, „în condiţiile în care piaţa românească de branding este şi va continua să fie una mică”.

Aneta Bogdan, Managing Partner la Brandient, crede că „proiectele de consultanţă de branding vor şi în creştere, în special în domeniul serviciilor de masă, care fac în ultimul timp eforturi imense de a-şi aborda diferenţiat relaţionarea cu consumatorii – băncile, telecomul şi retail-ul sunt printre clienţii cu astfel de nevoi”.

Semne bune anul are?

Ne-am îndreptat atenţia mai întâi asupra lucrurilor bune care se întâmplă pe piaţa serviciilor de branding. Întrucât la nivel de tendinţă ele au fost preconizate, agenţiile locale s-au pregătit din timp. Astfel, putem observa că brandingul digital este în creştere: bugetele de marketing şi advertising se orienteză tot mai mult spre această zonă, tot mai mulţi furnizori de servicii de comunicare şi marketing oferă servicii de acest tip, iar standardele profesioniştilor în marketing sunt în creştere. Deci, nu este deloc întâmplător faptul că Grapefruit îşi extinde echipa de digital şi că segmentează activităţile în digitale şi non-digitale.

La fel, BrandTailors a creat încă din 2009 divizia de consultanţă de branding digital Community BrandTailors, iar anul acesta, Beatrice Daniş are de gând să lanseze o nouă divizie care să lărgeasca portofoliul de direcţii de business pe lângă cele doua existente: consultanţă şi design de brand şi consultanţă de branding digital.

“Viitorul va fi digital, dar asta nu înseamnă şi nu va însemna niciodată că poate să fie prosper financiar fără knowledge acumult, disciplină şi viziune”, crede Aneta Bogdan.

Pe piaţă se mai observă creşterea interesului IMM-urilor autohtone pentru branding, spune Ştefan Liuţe: “Ca atare, din 2008 încoace, unele agenţii de marketing / comunicare au “redescoperit” micile companii autohtone pe care le ignoraseră în anii de avânt economic.” Totodată, “apar tot mai multe oportunităţi de construcţie de brand în proiecte finanţate de fonduri europene, pentru că mediul economic şi politic european ştie de multă vreme că brandurile puternice sunt avantaje concurenţialesustenabile pentru companii, organizaţii şi instituţii administrative din cele mai variate”, crede Liuţe.

Chiar dacă rebranding-ul corporatist local este în scădere, iar naming-ul este cel mai afectat domeniu de specializare, potrivit Anetei Bogdan, private label este în creştere. “Principala limitare aici vine din numărul redus de retail-işti şi distribuitori locali, însă este un tred interesant de urmărit, mai ales la nivel de localizare a private label-urilor marilor operatori din retail-ul global.”, spune şefa Brandient.

Astfel, chiar dacă efectele crizei încă se simt pe piaţă (bugete relativ mici, preţuri ajustate după nevoi, sub cele din 2008, potrivit specialiştilor, lipsa brandurilor locale noi, etc), “contextul actual este unul prielnic reevaluării strategiei şi inovaţiei în branding, oferind celor curajoşi şansa de a internaliza rapid regulile jocului post-criză”, adaugă Mădălina Diaconescu, Senior Brand Consultant la Brandient.

Pragmatism, suspiciune?

Se spune să în perioadă de criză, numai cei care se adaptează şi inovează au succes. În timp ce unele agenţii de branding testează formule (originale sau implementate după modele străine) pentru a câştiga avantaj competitiv, rămâne totuşi problema “preferinţei românilor de a importa “reţete” conscrate pe alte pieţe, fără să-şi mai bată capul cu bugete de cercetare şi dezvoltare; atitudinea este specifică pieţelor emergente, deci ne încadrăm în norme şi la acest capitol”, crede Beatrice Daniş.

Reducerea bugetelor, schimbarea obiectivelor de creştere cu cele de supravieţuire pentru majoritatea companiilor de pe piaţă, atitudinea defensivă faţă de explorarea de noi zone au îngreunat colaborarea dintre companii şi agenţiile de branding, dar nu într-atât încât să nu se facă nişte paşi înainte.

Totuşi, “ce mi-a atras cu adevărat atenţia a fost atitudinea defetistă în faţa realităţii economice atât a oamenilor de marketing sau de business, de genul “orice aş face şi oricât aş investi, oricum n-o să meargă”. Ei bine, surpiză! Cei care s-au luptat cu această meteahna culturală a românului, au reuşit să învingă criza. Iar cu adevărat grav consider că este faptul că atitudinea “o să treacă şi vedem atunci ce-o mai fi” este specifică oamenilor care au un grad de înţelegere foarte superficială a domeniului în care lucrează sau a job-ului în care au fost angajaţi. Iar concluzia este una singură: prea multă incompetenţă la toate nivelurile!”, spune Beatrice Daniş.

Brandient pledează în continuare “pentru o conduită corectă, bazată pe etică, integritate şi pe generarea de valoare durabilă pentru business-urile clienţilor noştri”, a precizat Mădălina Diaconescu.

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare