Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Comunicate"
Facebook
Like us on Facebook
Comunicat - 11 August 2017
27 de povești despre Pantelimon, gata să-i inspire pe artiști

27 de povești despre Pantelimon, gata să-i inspire pe artiști

Make a Point lansează un apel către artiștii din întreaga lume, pentru ilustrarea poveștilor cartierului Pantelimon, în cadrul proiectului Uriași de Pantelimon. Demarat în această primăvară, proiectul presupune întâlnirea dintre micile istorii ale cartierului și imaginația artiștilor (artiști urbani, colectivi, documentariști sau efemeri), rezultatele urmând să fie executate în vopsea sau alte forme de exprimare, pe zidurile și acoperișurile fostelor hale industriale din zona de est a Capitalei.

Vânătoarea poveștilor de cartier (lansată în luna iulie) a scos la iveală vieți trecute, situații de tranziție sau accente prezente ale traiului din cartierul Pantelimon. De la vânzătorii ambulanți, care-și revarsă zilnic pe trotuare roadele grădinilor din preajma metropolei, la viața pe străzile cu nume de pești din peninsula Ostrov a Fundenilor, cu salturi înapoi în timp, în tinerețile comuniste mai mult sau mai puțin revoluționare, la amintirile țesătoarelor din filatură, trecând prin molcomul trai al nomenclaturiștilor de pe Ferdinand și sfârșind inevitabil în versuri și acorduri de BUG Mafia. Toate se găsesc aici, în așteptarea celor care vor să le transforme în artă contemporană: https://goo.gl/L5z3Bd

Artiștii interesați sunt invitați să completeze formularul de înscriere și să trimită o propunere detaliată a proiectului, un protofoliu și o scurtă motivație a alegerii, în urma lecturării poveștilor din cartier. Termenul limită până la care pot fi trimise lucrările este 15 august 2017, rezultatele selecției urmând să fie anunțate la finalul lunii august. Apelul către artiști în forma completă poate fi găsit aici.

În perioada septembrie-octombrie va avea loc alocarea spațiilor și programarea lucrărilor. Artiștii vor fi invitați să-și execute operele chiar sub ochiul critic al publicului, în cadrul Zilelor de Street Art „Uriași de Pantelimon” (13-15 octombrie 2017), prima expoziție permanentă în aer liber din România.

După finalizare, lucrările vor fi jurizate prin vot popular (chiar de către locuitorii cartierului), în cadrul unei competiții publice, cu premii în valoare totală de 3000 euro.

Spațiile avute în vedere pentru ilustrarea poveștilor din cartier sunt: fosta Filatură de Bumbac, fosta Centrală a Lânii, fosta Postăvărie Română. Faptul că ele încă există - spre deosebire de alte foste uzine bucureștene detonate pentru a face loc unor imobile sau mall-uri - a făcut firească folosirea lor ca șevalete naturale pentru a scoate cartierul din anonimat și pentru a duce arta dincolo de inelul central al orașului. În 2012, Make a Point a reconvertit ultimul turn funcțional de apă din oraș în Turn de Artă, iar în cadrul proiectului „Uriași de Pantelimon”, acesta va fi o piesă centrală, majoritatea lucrărilor fiind vizibile din turn.

Proiectul a stârnit deja curiozitatea unor nume celebre din lumea artei urbane, precum Martha Cooper, Selina Miles și Biancoshock. Sunt așteptați pictori, arhitecți, urbaniști și designeri, să cunoască comunitatea Pantelimonului și să contribuie cu talentul lor la scrierea unei pagini inedite din istoria locală.

Extra info

Make a Point are experiență de 10 ani atât în proiecte de regenerare și reconversie de spațiu industrial, intervenție culturală, cât și în realizarea de proiecte artistice acolo unde accesul la cultură este limitat sau îngrădit (mai ales prin lipsa infrastructurii publice). Organizația Make a Point a început prin a reabilita un spațiu industrial și a-l reconverti în centru cultural. A transformat secția de repasat a fabricii de textile Postăvăria Română în spațiu expozițional modern, sală de proiecție, bibliotecă și videotecă, și a transformat vechiul turn de apă al fabricii într-o instalație artistică unică în oraș, păstrându-i totodată funcțiunile utilitare.

 

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare