Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Interviuri"
Facebook
Like us on Facebook
Interviu - 23 Iunie 2017
Media Fact Book: un interviu cu Alexandra Olteanu, Initiative Media, despre evolutia trendurilor din media in 2017

Media Fact Book: un interviu cu Alexandra Olteanu, Initiative Media, despre evolutia trendurilor din media in 2017

Initiative este una dintre cele mai mari retele independente de media din lume, si de 20 de ani ajuta la transparentizarea pietei de media romanesti, prin publicarea Media Fact Book.

de Raluca Turcanasu

Am vorbit cu Alexandra Olteanu, Managing Director Initiative Romania, despre raportul din acest an si trendurile de media buying actuale.

MediaFact Book este disponibil aici

Buna! Imi poti spune putin despre felul in care a luat nastere MediaFact Book, exista din 1997, corect?

Da, prima editie a fost in 1997 – simteam nevoia de mai multa transparenta pe piata de publicitate, de o estimare mai exacta a evolutiilor pe diferite medii, pe de alta parte la vremea respectiva numerosi investitori straini nu aveau o sursa din care sa inteleaga mai exact specificul pietei romanesti – si de aici ne-a venit idea editarii unui anuar care sa surprinda aceste evolutii  

Luati in considerare sa faceti si o analiza a acestor 20 de ani? Un big data visualisation, ceva animat sau chiar interactiv ar putea avea mare succes.

Este o idee foarte buna – ne gandm la acest lucru J.

Deja suntem la jumatatea anului, iar in raport prevedeati o crestere a media spendingului in 2017, o continuare a trendului crescator dinQ4 2016. Cum stau lucrurile acum dupa Q1?

Inceputul lui 2017 confirma previziunile de crestere din Q4 2016 pe TV, care ramane in continuare motorul de crestere al pietei de media, dar si pe restul mediilor, exceptand printul care va inregistra o incetinire a declinului  din ultimii ani.  

In perioada Januarie – Aprilie 2017, TV-ul a inregistrat valori usor mai mari de rating pe comercial (18-49,urban, guests), loading (minute) si inventory sold ( GRP30 18-49, urban, guests vanduti ) comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insa pe masura ce ne apropiem de jumatatea anului, datorita presiunii inflationiste, observam o usoara relaxare in Prime Time si All Day care se va accentua  de la jumatatea anului si care va conduce piata spre un tablou diferit fata de anii anteriori: loading minute  si inventory sold in scadere pe fondul unui rating stabil si a inflatiei de pret.

Sa nu uitam ca anul acesta este unul impar, fara evenimente ciclice sportive si electorale, care asa cum bine stim, aduc si ele un extra inventar si spending.

In luna mai, de exemplu, valorile de rating, loading si inventory sold sunt in declin versus aceeasi perioada a anului trecut: scadere de rating de  aprox 9%, 7% de  inventory sold si 3% de loading All Day.

TV-ul va creste cu inca 10%, Online-ul isi va mentine trendul crescator cu 15%  si va fi alimentat de Google, Facebook si Programatic, OOH este este si el in crestere dupa o lunga perioada de stabilitate a bugetelor si de instabilitate a mediului legislativ, Radio  va avea cea mai mare evolutie a ultimilor ani, de 13%, iar Print-ul isi va incetini declinul  si va scadea  doar cu 5%.

Astfel, estimam o crestere de piata de  inca 10% pana la sfarsitul anului, valoarea totala a pietei de media  atingand pragul de 403 Mil Euro.  

Asa cum explicati si in raport,la nivel mondial sunt generate enorm de multe date. In 2015 a fost generata 90% din toata informatia generata de omenire pana atunci, si rata continua sa creasca. Cumva, suntem intr-o permanenta competitie pentru atentie. Ne-ai putea explica impactul acestui lucru asupra costurilor de media digitala?

Cantitatea de data generata are o legatura stransa cu zona de media (pentru ca industria comunicarii a fost printre primele care au dezvoltat tehnologii de captare si folosire ulterioara a datelor), insa nu exclusiva (sunt multe alte industrii in care „Big Data” a avut un cuvant major in dezvoltare/inovatie).  In contextul strict al solutiilor de promovare (si in special a publicitatii online), variabilele principale in functie de care cresc sau scad costurile sunt: potentialul de reach si frecventa, variantele de targetare avansate (care ne ajuta sa maximizam relevanta), clutter-ul (care influenteaza semnificativ vizibilitatea si impactul), interesul advertiserilor (manifestat de ex in cat seteaza maximele de cost in sistemele de licitatie) si bineinteles bugetul acestora. Oricare din cele de mai sus pot face o diferenta majora in cresterea sau scaderea costului (mai putin probabil reach-ul potential de pe online care e cu siguranta deja la un nivel mare si in continua crestere), deci costurile din zona stricta media depind mai putin de competitia din zona atentiei (in contextul asta cu siguranta vom vedea in perioada urmatoare o infinit mai mare atentie a clientilor in zona creatiei).

In raport sunt mentionate diferite tooluri de intelegerea consumatorului digital – Avandor si de programmatic media – Cadreon. In ce masura exista deschidere pe piata din Romania pentru folosirea lor?

Am mentionat cele 2 tool-uri tocmai pentru ca sunt accesibile de catre orice client din Romania – Avandor este un producator national de tehnologie, iar Cadreon poate fi accesat prin agentiile IPG prezente in Romania (Initiative, BPN si Universal McCann).

Cum simti evolutia spendingului TV versus digital pana la final de an? Cand crezi ca se va diminua cresterea cheltuielilor de media TV si vor creste cele online?

Evolutia spendingului noi o vedem relativ constanta anul acesta,  tv-ul va pastra 65% share din mixul de media, iar online-ul va inregistra o usoara crestere a ponderii in mixul de media, si se va apropia de 19% share.

Ne poti spune putin despre situatia OOH advertisingului in Bucuresti (lege versus predictie in realitate)? Este intr-adevar un oras foarte aglomerat din acest punct de vedere. Comparand sa zicem cu Clujul..

Nu pot face comparatii intre orase, desigur ca Bucurestiul concentreaza un volum mai mare din punct de vedere al afisajului stradal. Totodata in Bucuresti se simte si lipsa a reglementarilor unitare – fiecare Primarie de sector avand propria intelegere asupra modului in care reglementeaza afisajul la nivelul sectorului respectiv. Situatia se va schimba insa odata cu aplicarea noii legislatii care este asteptata sa intre in vigoare.

Vorbiti in raport de Pokemon GO – senzatia anului 2016. Cum crezi ca va evolua in-game advertisingul ? Ma refer atat la jocuri mobile, browser-based, la appuri, la jocuri desktop cat si la VR, cum e cazul Pokemon Go.

Va evolua cu siguranta si zona de in-game, insa noi credem ca bugetele mari (cel putin din Romania) vor ramane in general in zona clasica. In contextul asta luam in calcul si ca mare parte din developeri incearca sa monetizeze produsele lor direct de la useri, nu prin intermediul publicitatii, iar cele care au cel mai mare succes (deci teoretic si f interesante pentru advertiseri) si reusesc asta..

Cum estimezi ca vor evolua discutiile referitor la AdBlocking? Publisherii il resping, unii chiar nu isi afisaza continutul userilor care folosesc AdBlock, pe cand Google va crea propriul AdBlock pentru Chrome – mobile & desktop.

Puterea e la useri..cel putin in zona de online, trendul de adblocking nu se opreste  blocand continutul (nici in alte tari nu s-a intamplat asa):  daca continutul e atat de important/unic inseamna ca userul iti poate plati subscriptie, iar daca nu e atat de grozav (contentul) atunci vor gasi cu siguranta o alternativa.

Daca vrei sa ne mai impartasesti tu ceva, cateva ganduri in incheiere?

Ma bucur pentru faptul ca Mediafactbook este  o referinta pentru marketeri, mediaowneri si agentii – si vom duce aceasta traditie mai departe.

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare