Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Interviuri"
Facebook
Like us on Facebook
Interviu - 24 August 2017
Questo: când pasiunea pentru explorări urbane și antreprenoriat se întâlnesc în același punct

Questo: când pasiunea pentru explorări urbane și antreprenoriat se întâlnesc în același punct

Questo a apărut din pasiunea comună pentru călătorit a patru tineri antreprenori, care s-au hotărât să investească într-o aplicație mobilă care te ghidează spre locurile mai puțin cunoscute ale marilor orașe din România și nu numai. Claudiu Petria, unul dintre fondatori, are o experiență de 7 ani în publicitate. A lucrat la Saatchi&Saatchi, Propaganda, GMP și este membru IAA YP din 2010, unde a ocupat funcția de Director Coordonare Proiecte.

de Oana Buturas

IAA: Când, cum şi unde s-a ivit ideea dezvoltării unei aplicaţii turistice?

C.P.: Dacă toate drumurile duc la Roma, înseamnă că tot de acolo și vin. Questo acolo s-a născut, în Roma. După mai multe zile de bifat tot ce aveam pe listă, adică obiectivele turistice, de check list, dezamăgiți fiind de experiența mult prea comercială, am întrebat gazda de Airbnb unde putem mânca o pizza făcută de un italian. Așa am fost îndrumați înspre Trastevere, un cartier în care vezi mai mulți localnici decât turiști. Încântați de ce am văzut și trăit acolo, am început să ne gândim cum putem replica experiența noastră și în alte orașe. Și uite așa a apărut Questo.

Questo - Ai despre ce povesti

IAA: Cât timp şi câţi bani aţi investit în Questo şi ce v-a determinat să mergeţi până la capăt?

C.P.: Lucrăm de mai bine de un an și ceva și am trecut prin toate fazele dezvoltării unui proiect de genul ăsta: de la research la soluție, dezvoltare MVP, validare cu un grup relevant de useri, până la momentul lansării oficiale a aplicației în mai, anul acesta. Am investit până acum peste 70 000 de euro și credem că suntem la început :).

Echipa Questo

IAA: Cum aţi creat traseele din aplicaţie?

C.P.: Traseele noastre sunt construite împreună cu cei care știu cel mai bine locurile care merită descoperite, dar și poveștile acelor locuri, adică împreună cu localnicii. În perioada următoare urmează să deschidem platforma și către cei care doresc să își construiască singuri trasee respectând metodologia noastră. 

Quest Iasi

IAA: Ce tip de obiective turistice aţi inclus în aplicaţie?

C.P.: Questurile noastre sunt de două tipuri: fie o misiune în care tu ești personaj activ în poveste, fie o plimbare alături de un personaj. Fiecare traseu construit astfel îți arată 10-12 locuri autentice, cu povești frumoase la care nu ai ajunge în mod normal pentru că nu sunt neapărat populare, ci un pic mai ascunse. Toată lumea știe să ajungă la Casa Poporului, dar nu totă lumea știe unde să găsească Bucureștiul liniștit. Te ducem în locuri care au o poveste și care îți pot oferi o experiență autentică. Pot fi străzi, curți, case, muzee, mici afaceri de familie sau ateliere meșteșugărești.

Muzeul Aviatiei

IAA: Ce provocări aţi întâmpinat în implementarea proiectului?

C.P.: Fiecare etapă în dezvoltarea unui proiect de genul ăsta vine cu provocările ei, dar una foarte amuzantă este din perioada în care testam aplicația cu un număr restrâns de utilizatori. Aveam un eveniment comunicat pe Facebook, aplicația era deja instalată de câteva zeci de persoane care se pregăteau să înceapă exploarea, când ne sună Lucian, CTO-ul nostru și ne spune că locația în care avem server-ul a rămas fără curent, iar furnizorul de electricitate urma să intervină de abia luni. Lucian a luat serverul, l-a urcat în mașină și l-a dus acasă, unde avea curent, iar noi am reușit să ținem evenimentul fără probleme. 

IAA: Care a fost cea mai plăcută parte din procesul de dezvoltare a aplicaţiei?

C.P.: Cred că momentul ăla în care îți scriu oamenii că au avut o super experiență pe traseul pe care au fost, fie că sunt turiști și descoperă locuri și povești despre care nu prea ar avea de unde să afle altfel, fie că sunt localnici care își redescoperă orașul.

IAA: Câte descărcări aveţi până în prezent şi ce feedback aveţi de la utilizatori?

C.P.: Avem peste 8000 de download-uri, iar feedback-ul de până acum a fost foarte bun: peste 95% din exploratori vor să facă și un al doilea quest, iar o parte mare sunt interesați și să construiască ei trasee.

IAA: Momentan aveţi 8 oraşe explorate cu Questo (Bucureşti, Braşov, Craiova, Iaşi, Sibiu, Clunj-Napoca, Sighișoara şi Timişoara). Ce alte oraşe aţi mai include pe listă?

C.P.: Din România în lista noastră de priorități mai sunt doar câteva, dar așteptăm să ajungem acolo prin intermediul localnicilor din acele orașe. Asta ca aviz pentru cei care se ocupă de promovarea orașelor care nu sunt în Questo deja. Apoi ne concentrăm foarte mult pe orașele din afară, unde vom lansa foarte curând două quest-uri noi în Cracovia și Budapesta. Urmează cât de curând și niște orașe mai nordice, unde am avut deja primele discuții cu cei de acolo.

Quest Sibiu

IAA: În ce fel te-a ajutat experienţa din IAA YP în crearea Questo?

C.P.: Sunt în YP din 2010 și am cunoscut mulți oameni aici, inclusiv pe Alex, unul dintre co-fondatorii Questo :)

Fondatorii Questo

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare