Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Stiri"
Facebook
Like us on Facebook
Stiri - 13 Februarie 2014
Comisia Europeană lansează o consultare privind parfumurile alergene

Comisia Europeană lansează o consultare privind parfumurile alergene

Comisia Europeană a solicitat Comitetului Științific pentru Siguranța Consumatorilor (SCCS) să revizuiască regulamentul privind produsele cosmetice, informează un comunicat de presă emis de Centrul European al Consumatorilor din România. Ultima dată acesta a fost revizuit în 2003.

Conform unui studiu, se estimează că între 1 și 3 % din populația Europei prezintă o alergie cutanată la parfumuri. Printre cele mai frecvente simptome se numără iritațiile, umflăturile și erupțiile, însă acestea pot evolua într-o afecțiune cronică (eczemă). O reacție alergică la o substanță depinde de mulți factori, inclusiv predispoziția genetică, vârsta și intensitatea expunerii la substanța respectivă.

Anumite substanțe prezente în parfumuri pot provoca o alergie respiratorie sau cutanată. Prezenta consultare publică se referă doar la alergenii cutanați (denumiți și „de contact”). Atât substanțele chimice sintetice, cât și substanțele de origine naturală pot fi alergeni cutanați.

De aceea, Comisia Europeană a solicitat SCCS să revizuiască regulamentul privind produsele cosmetice ce conține o listă de substanțe care sunt interzise în produsele cosmetice (anexa II la regulamentul privind produsele cosmetice) și o listă de substanțe care sunt permise, sub rezerva anumitor restricții (anexa III). Unele dintre substanțele specificate în anexele II și III sunt parfumuri alergene. Ultima revizuire a acestui regulament a fost efectuată în 2003, iar în iulie 2012, Comitetul a emis un aviz.

După emiterea acestui aviz, au urmat consultări informale cu actori din industria cosmeticelor, organizații ale consumatorilor, specialiști din sectorul asistenței medicale și cu statele membre ale UE.

Următorul pas este lansarea unei consultări publice. Luând în considerare consultările, propunerile de modificare a Regulamentului privind produsele cosmetice, sub forma unui act de punere în aplicare vor fi supuse unui vot al statelor membre în cadrul Comitetului permanent pentru produse cosmetice.

După ce măsurile sunt aprobate de statele membre, Parlamentul European și Consiliul vor avea la dispoziție trei luni pentru a-și exercita dreptul de control. În cazul în care niciun membru nu se va opune propunerii, este de așteptat ca adoptarea oficială a modificărilor respective să aibă loc la finalul anului 2014/începutul anului 2015.

Serviciile Comisiei propun, în cadrul consultării publice, ca:
• cele trei substanțe (HICC, atranolul și cloroatranolul - considerate nesigure) să fie interzise în produsele cosmetice;
• Alergenii suplimentari ar trebui să fie supuși obligației de etichetare individuală pe ambalajul produsului cosmetic. Altfel spus, aceștia trebuie să fie menționați în lista ingredientelor, pe lângă cuvintele „parfum” sau „aromă”.

Din cauza utilizării pe scară largă a parfumurilor, evitarea totală a acestora poate fi foarte dificilă. Prin urmare, este important să se evite parfumurile față de care persoana are deja o sensibilitate.

Serviciile Comisiei propun ca cele trei parfumuri puternic alergene care s-au dovedit nesigure să fie interzise. În cazul în care acestea se găsesc într-un parfum, formula parfumului respectiv ar trebui schimbată, astfel încât alergenul interzis să fie înlocuit cu o altă substanță.

Parfumurile sunt utilizate pentru diferite tipuri de produse cosmetice, cum ar fi parfumuri, creme și deodorante. Deși poate fi foarte dificil să se evite toate parfumurile, este important să se evite cele față de care persoana are deja o sensibilitate. Acesta este motivul pentru care obligația de a indica alergenii pe ambalajul unui produs cosmetic este atât de importantă.

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare