Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Stiri"
Facebook
Like us on Facebook
Stiri - 31 Iulie 2017
Espresso-ul italian din spațiu, exact ca cel savurat acasă

Espresso-ul italian din spațiu, exact ca cel savurat acasă

Fără espresso, nu există viață în spațiu. Astfel, cafeaua devine protagonista misiunii spațiale VITA (VITA în italiană înseamnă viață, dar este și un acronim pentru ”Vitalitate, Inovație, Tehnologie, Abilitate”), care l-a adus pe astronautul Paolo Nespoli și pe colegii săi din misiune pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Odată ajunși în spațiu, astronauții au fost întâmpinați cu un produs 100% italian: primul espressor pe bază de capsule folosit în spațiu, ISSpresso, creat de Argotec și Lavazza printr-un parteneriat public-privat cu Stația Spațială Internațională.

ISSpresso a fost instalat pe Staţia Spaţială Internaţională pe 3 mai 2015 în timpul misiunii Futura, lucru care i-a permis astronautei italiene Samantha Cristoforetti să bea primul espresso 100% italian în spațiu.

Parteneriatul cu Agenția Spațială Italiană, care a coordonat experimentul, a făcut posibil transportul espressor-ului către Stația Spațială Internațională și apoi, printr-o colaborare cu NASA, agenția a reușit să asigure poziția permanentă a ISSpresso în spațiu.

Din rândul astronauților de la Agenția Spațială Europeană, Samantha Cristoforetti i-a predat ștafeta lui Paolo Nespoli, un astronaut aflat în a treia lui misiune spațială. În ultimele luni, Paolo a aflat toate secretele lui ISSpresso la centrul de cercetare și dezvoltare Argotec din Torino. Astronautul nu doar că a aflat aspectele tehnice ale aparatului, dar știe și cum să le pună în practică.

Suntem mai mult decât mândri că putem să ducem artizanatul italian în afara planetei Pământ pentru a doua oară, parte dintr-un proiect ambițios realizat cu ajutorul Argotec și creat pe o fundație tehnică și creativă foarte solidă”, a declarat Marco Lavazza, vicepreședintele Lavazza Grup. ”Această inițiativă reprezintă încă un pas în călătoria noastră cu destinația inovare. VITA, numele misiunii spațiale italiene, este ușor de asociat cu un alt simbol internațional al tradiției italiene, ESPRESSO. Aceasta este o nouă dovadă că am reușit să creăm rețeta perfectă din ingrediente precum pasiune, calitate și o mare dorință de a inova, ceea ce ne ajută să fim mereu înaintea tendințelor. Foarte interesant este și faptul că amestecul A Modo Mio pe care astronauții îl vor savura în spațiu este același pe care pământenii îl pot consuma acasă.

După 27 de luni în spațiu la 400 de kilometri deasupra Pământului, aparatul ISSpresso – o adevărată minune tehnologică și inginerească – va permite unui nou astronaut italian să se bucure de un espresso artizanal perfect, la fel ca cel de-acasă, doar că în spațiu. 

David Avino, Directorul General Argotec, adaugă: “Pe lângă plăcerea de a bea cafea, interacțiunea astronautului Paolo Nespoli cu ISSpresso ne va ajuta la studiul fenomenelor fizice din spațiu care nu pot fi reproduse pe Pământ. Datorită acestui sistem, am reușit să patentăm tehnologii care permit eliminarea depunerilor de cafea și apă generate de aparatele de pe Pământ, reușind să combatem risipa de apă cu până la 30%. Colaborarea cu Lavazza ne-a ajutat să rezolvăm o problemă științifică și a fost o provocare inginerească de interes internațional, reușită care ne-a dat impulsul să facem și alte experimente.

Extra info

Înfiinţată în 1895 la Torino, compania Lavazza este deţinută de familia Lavazza de patru generaţii. Acum considerat al şaselea cel mai important prăjitor de cafea din lume, Grupul operează în prezent în peste 90 de ţări printr-o reţea vastă de subsidiare proprii şi distribuitori, exportând aproximativ 55% din producţia sa totală. Lavazza are aproape 3.000 de angajaţi – după achiziția Carte Noire - şi o cifră de afaceri ce depăşeşte 1.473 de milioane de euro (estimare pentru 2015).

Argotec este o companie de inginerie aerospaţială din Italia, cu o ofertă extinsă de produse profesionale şi inginereşti, destinate în special pieţelor de servicii de apărare şi servicii spaţiale. Compania este recunoscută pentru experienţa sa importantă în diferite segmente ale sectorului aerospaţial: de la inginerie la tehnologia informaţiei, sisteme de integrare, dezvoltare de software şi zboruri şi operaţiuni umane în spaţiu.

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare