Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Stiri"
Facebook
Like us on Facebook
Stiri - 12 Mai 2016
Impotriva aparentelor inselatoare - HARE PCL-R

Impotriva aparentelor inselatoare - HARE PCL-R

Persoanele cu o doza mare de trasaturi psihopatice sunt la fel de potrivite pentru sanatatea relatiilor profesionale, precum sunt infractorii pentru societate. Hare Psychopathy Checklist-Revised este standardul definitoriu în evaluarea personalității psihopatice.

Majoritatea angajatilor sunt cetateni cu respect fata de lege, onesti, loiali, preocupati de propriul trai, contribuind la societate prin cresterea unei familii. Alti angajati sunt preocupati doar de propria persoana si cu foarte putina aplecare catre corectitudine si echitate. In fata accesului facil la putere si a tentatiilor excesive asociate, judecata morala a acestora slabeste, iar unii se simt indreptatiti sa isi ofere singuri recompense pe masura organizatiei pe care o conduc, argumentand ca extravagantele lor par exagerate doar in fata celor care si-au pierdut speranta de a fi recompensati. Pentru ca si-au insusit deviza lacomia este buna, succesul cu orice pret devine justificabil, si chiar dezirabil.

Dar mai exista un al treilea grup, unul al caror comportamente si atitudini au potential mult mai distructiv pentru organizatie, decat tipurile de angajati mentionate anterior - care sunt mai degraba motivate de lacomie si ego supradimensionat. Acest grup are in repertoriul sau comportamental minciuna, manipularea, deceptia, egocentrismul si alte trasaturi de personalitate cu potential negativ. Grandiozitatea, sentimentul ca lucrurile li se cuvin, rivalitatea cu superiorul sau colegii, impulsivitatea si deviza de a trai momentul dupa care se ghideaza, mentin aceste comportamente si alte comportamente disfunctionale, antisociale, care rezista in pofida evaluarilor de performanta si a programelor de formare. Multi experti considera ca aceste trasaturi de sine statatoare fac dificil succesul pe termen lung in cariere organizationale; cel putin aceasta era teoria acceptata la nivel general pana cand psih. Robert Hare, PhD, a studiat fenomenul.

S-a crezut ca trasaturile care intretin comportamente ca amagirea si intimidarea ale unui candidat ar fi atat de evidente, incat angajatorii nu l-ar accepta pe posturile importante, mai ales acolo unde este vitala coeziunea echipei. S-a presupus ca abuzul, deceptia si alte comportamente de gen orientate catre colegi, vor conduce catre actiuni disciplinare si incetarea contractului de munca. Cazurile care au intrat in atentia echipei de cercetare au demonstrat ca nu acesta este cazul. Rezultatele obtinute au schimbat premisele de la care ar trebui sa ne pornim judecata. Persoanele cu trasaturi psihopate:

- chiar lucreaza in organizatii moderne;

- au succes cuantificabil din perspectiva oricaror masuri standard ale succesului in cariera;

- caracteristicile distructive ale personalitatii lor sunt invizibile majoritatii persoanelor cu care lucreaza.

O crestere a numarului de abuzuri in marile corporatii nu ar trebui sa fie o surpriza, data fiind cresterea accesului nerestrictionat la putere, la resurse de proportii uimitoare si tinand cont de eroziunea standardelor etice si a valorilor.

Testul HARE te ajută în lupta împotriva aparențelor înșelătoare. El utilizează interviul alături de informații colaterale pentru măsurarea comportamentului și a trăsăturilor relaționate cu comportamentele neetice și contraproductive. Mai multe detalii despre HARE poți consulta aici.

Extra info

TestCentral este editorul de teste psihologice stiintifice din Romania, ale carui servicii si instrumente sunt utilizate de peste 4000 de psihologi si de peste 2000 de organizatii.

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare